Her yaştan herkesin severek tükettiği çikolataların raf ömrü bulunmaktadır. Çikolata, belli bir sıcaklıkta, uygun saklama koşullarıyla muhafaza edilmelidir. Çikolata saklama yöntemleri çikolatanızın kalitesini, lezzetini ve dokusunu uzun süre koruyacaktır.
Çikolataya ihtiyacımız olduğunda hemen elimizin altında olmasını isteriz. Yorgunken, hastayken, yoldayken… Kısaca her yerde. Özellikle de evimizde. Birçoğumuz için mutluluk çikolatayı böldüğümüz anda gelen kırılma sesidir. Aradığımız enerji ve mutluğu çikolatada buluruz. Peki ne zaman canımız tatlı bir şeyler çekse aklımızda kalan çikolatanın lezzetli tadını almak için çikolata saklama yöntemlerine ne kadar dikkat ediyoruz? Alır almaz buz dolabında saklamak ne kadar doğru?
Çikolata İçin En Uygun Ortam Koşulları
Isı kontrolü çikolata için çok önemlidir. Erime derecesi düşük olan çikolatayı direkt güneş ışığında bırakmamak gerekmektedir. Eriyen çikolatalar üzerinde görülen beyaz renkli lekeler hem göz zevkinizi hem de tadını olumsuz yönde etkileyecektir. Çikolatayı oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklamak en doğru yoldur.
Buzdolabında saklanan çikolatalar olması gerekenden daha çok katılaşır ve tıpkı güneşin altında uzun süre kalan çikolatalarda olduğu gibi üzerinde beyaz çizgiler belirmeye başlar. Bu durum çikolatan almanız gereken mutluluğa ve tada zarar vermez. Ancak rengi matlaşır ve beyaz görüntü sizi rahatsız edebilir. Çikolatanızı nemli bir ortamda saklamamaya özen gösterin. Birçok ürün gibi çikolata da nemden kolayca etkilenir ve bozulabilir.
Çikolatanızı Kapalı Bir Kutuda Saklayın
Çikolata saklama yöntemleri arasında belki de en önemlisi çikolatayı kapalı bir kutuda saklamaktır. Madlen Çikolata'nın koruma kutuları ile çikolatalarınızı saklayabilirsiniz. Çikolatayı diğer ürünler ile aynı yerde saklıyorsanız çikolatanızdan farklı kokular alabilirsiniz. Bunun sebebi çikolatanın tüm kokuları içine çeken gözenekli yapısıdır. Bu yüzden dolapta bırakılan veya açıkta bırakılan çikolatalardan istemediğiniz kokuları alabilirsin. Çikolatanın kendine has lezzeti ve kokusunu almanız için en iyi çikolata saklama yöntemi, çikolatayı kapalı bir kutuda saklamaktır. Bu sayede daha uzun süre keyifle çikolata yiyebilirsiniz. Unutmayın, çikolatanın da kendine has bir saklama ömrü vardır. Arayı fazla açmayın. Paketlerin üzerinde yazan son kullanım tarihine uymayı sakın unutmayın.
Farklı Çikolatalar Bir Arada Saklanabilir Mi?
Bitter, beyaz, sütlü, dolgulu.. Madlen Çikolata'nın en güzel özelliği herkesin damak zevkine uyan bir lezzet paletinin olmasıdır. Ama maalesef farklı çikolata türleri kendi aralarında çok iyi anlaşamazlar. Çikolataları türlerine göre ayırıp, farklı kutularda saklamak önemlidir. Çünkü çikolata türlerinin erime dereceleri farklıdır. Sütlü çikolatanın, bitter çikolatan daha erken eriyen bir yapısı vardır. Siz yoğun bitter tadı almak isterken üzerine eriyen sütlü çikolata tatları kaçırabilir.
Tüm çikolatalar için farklı zamanlar vardır. Hepsi güzel, canımız her türlüsünü isterken hepsinin ayrı özellikleri olduğunu hatırlayın. Unutmayın, en erken yumuşak yapısı ile beyaz çikolata erir, sonra sütlü çikolata gelir. Sert ve katı yapısı ile en geç eriyen çikolata bitter çikolatadır. Onları uzaktan iyi anlaşan kardeşler gibi düşünün. Çikolatalar için en iyi saklama yöntemleri burada yazıyor olabilir. Ama unutmayın iyi bir çikolatanın yeri oda sıcaklığı, temiz ve kokusuz bir ortam değildir. Damağınızda eridiği an en iyi saklama yöntemini kullanmış olursunuz.